Τελικά παχαίνουν τα ζυμαρικά;

0

Όσοι μας λένε ότι δεν τρώνε ζυμαρικά και ειδικά μακαρόνια τους κοιτάμε περίεργα αφού είναι αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων το ιταλικό αυτό πιάτο, αν και υπάρχουν διάφορες πηγές πως έχει ελληνική προέλευση. Εμείς όμως θα εστιάσουμε στην σωστή επιλογή από το ράφι, καθώς οι σύγχρονες απαιτήσεις, έχουν επιφέρει πληθώρα επιλογών, με τις επικρατέστερες να είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Η επεξεργασία λοιπόν του σκληρού σίτου όπου παρασκευάζονται τα ζυμαρικά, ορίζει την διατροφική τους δύναμη καθώς παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού, έτσι τίποτα δεν διαχωρίζεται σε  αυτή τη διαδικασία και το αλεύρι που δημιουργείται περιλαμβάνει περισσότερες φυσικές ίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.

Τα ζυμαρικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από την άλλη, προέρχονται πάλι από ελάχιστη επεξεργασία του σίτου, όμως η πλεονάζουσα πρωτεΐνη που περιέχουν, προέρχεται από αμφισβητούμενες πηγές όπως επεξεργασμένο ασπράδι αυγού ή σόγια, έχοντας συνέπεια μεν να αυξάνουν την περιεκτικότητα των πρωτεϊνών και των ινών του ζυμαρικού αλλά πρόκειται για τροποποιημένο  άμυλο σίτου, ένα χημικά επεξεργασμένο σιτάρι που χρησιμοποιείται συχνά και ως παράγοντας πάχυνσης.

Τροφές όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα όσπρια θα τα καταναλώσουμε λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και όχι για την πρωτεΐνη τους καθώς δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, σε σύγκριση με το κρέας ή το τυρί που θα συνοδεύσουν το πιάτο μας. Οπότε εστιάζουμε στα ζυμαρικά ολικής άλεσης για τους προαναφερθέντες λόγους και για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγειά μας, όπως:

  • Tην θερμιδική ενέργεια που μας παρέχουν, υποστηρίζοντας τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.
  • Την προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του σακχάρου και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  • Τις μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου χάρη στα φυτοοιστρογόνα που εμπεριέχουν οι φυτικές ίνες.
  • Tην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την μείωση της κόπωσης και της αναιμίας, που προσφέρουν ο χαλκός, το σελήνιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο σίδηρος, περιλαμβανόμενα στον μη επεξεργασμένο σίτο.
  • Το αίσθημα κορεσμού που προκαλούν, αφού δεν αισθανόμαστε πεινασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό να βοηθά στην απώλεια βάρους.

Ιδανικά ο σωστός τρόπος μαγειρέματος των ζυμαρικών ολικής άλεσης, είναι με την μέθοδο al dente. Έτσι χωνεύονται πιο εύκολα και μας κρατάνε χορτάτους περισσότερη ώρα. Ένα φλυτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει 200 θερμίδες οπότε απαιτείται συνετή κατανάλωση.

Τέλος, μεγάλη προσοχή να εστιάσουμε στην κατανόηση της ετικέτας πριν τα επιλέξουμε, αφού θα πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες όπως «100% δημητριακά ολικής αλέσεως», «100% ολόκληρο το αλεύρι σίτου”, ή «από 100% ολόκληρο το σιτάρι».

Μιχαήλ Γιαννουκάκος
Σύμβουλος διατροφής