Ανακοίνωση σε συγγενείς & φίλους

0

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα, η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική. Ακόμη και η πιο κοντινή μας φίλη μπορεί να προσφέρει μία “χρήσιμη” πρόταση, η οποία όμως θα φαίνεται εξωφρενικά παράλογη σε εμάς.

Απόφαση ανακοίνωσης.

  • Αποφασίζουμε πόση λεπτομέρεια μπορούμε και θέλουμε εμείς και ο σύντροφος να μοιραστούμε. Σεβόμαστε ο ένας την ανάγκη του άλλου ώστε να μην ανακοινωθούν ευαίσθητες λεπτομέρειες που δεν επιθυμούμε.
  • Μπορεί να βοηθήσει να επαναλάβουμε ακριβώς τι πρόκειται να πούμε. Αποφασίζουμε συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως “υπογονιμότητα” ή “προσπαθούμε να κάνουμε παιδί και φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα”.
  • Επιλέγουμε να μιλήσουμε κάποια στιγμή που οι άνθρωποι δε βιάζονται και δε διασπάται η προσοχή τους. Βεβαιωνόμαστε ότι επιλέξαμε τον κατάλληλο χώρο όπου δεν θα νιώσουμε αμηχανία να δείξουμε συγκίνηση.
  • Εξηγούμε ότι το γεγονός της υπογονιμότητας είναι περίοδος κρίσης για το ζευγάρι και ζητάμε την ανάλογη στήριξη και σεβασμό.

 

Ας τους μάθουμε πώς μπορούν να σας στηρίξουν:

  • Εξηγούμε ότι μπορεί να χρειαστούμε ένα διάλειμμα από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, και ότι δεν έχει να κάνει με εκείνους αλλά με τη συναισθηματική μας κατάσταση λόγω του προβλήματος.
  • Λέμε ότι θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπεία ή τη διαδικασία στο χρόνο που θέλουμε, και διευκρινίζουμε ότι δε θέλουμε ερωτήσεις σχετικά με την έκβαση.
  • Αναγνωρίζουμε ότι όσοι μας προτρέπουν με διάφορες συμβουλές θέλουν να μας κάνουν να νιώσουμε καλά, κι ότι δεν είναι ειδικοί στη διαχείριση των συναισθημάτων.

 

Όλη μας τη ζωή ζούμε μαθαίνοντας να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα με κάθε τρόπο. Σε καταστάσεις που είναι αρνητικές, χρόνιες και δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουν άμεσα, όπως είναι η υπογονιμότητα, βοηθά να καλλιεργήσουμε τη δεξιότητα της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

http://www.rozinapalaiologou.gr/