Επηρεάζει ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων την ανδρική γονιμότητα;

0

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Μπορεί όμως κάποιος να προσβληθεί και χωρίς να έρθει σε σεξουαλική επαφή από τη στιγμή που ο ιός μεταδίδεται από την επαφή δέρμα με δέρμα. Εκτιμάται ότι το 80% των ατόμων προσβάλλεται από μια HPV λοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή του χωρίς να το αντιληφθεί. Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι κάποια στελέχη του ιού, όπως είναι ο HPV 16 και ο HPV 18, σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου. Τονίζεται όμως ότι στο 90% των περιπτώσεων η λοίμωξη υποχωρεί μέσα σε δυο χρόνια χωρίς να χρειαστεί θεραπεία και χωρίς να επιφέρει επιπλοκές.

Πέρα από τον καρκίνο, όμως, η σύγχρονη βιβλιογραφία συνδέει τον HPV με την υπογονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα ο HPV μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αρχικά η έρευνα επικεντρώθηκε στις γυναίκες από τη στιγμή που οποιαδήποτε λοίμωξη προσβάλλει τη γυναίκα δυσκολεύει τη σύλληψη. Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές μελέτες ηχούν δείξει πως οι γυναίκες με HPV είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες τόσο με δυσκολία κατά τη σύλληψη όσο και με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Ο ιός μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου αλλά και να βλάψει το έμβρυο. Ο κίνδυνος αποβολής εξαρτάται και από το στέλεχος του ιού.

Πιο πρόσφατα το ερευνητικό ενδιαφέρον στράφηκε στην επίδραση του HPVστην ανδρική γονιμότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 η παρουσία του ιού στο ανδρικό σπέρμα μειώνει την πιθανότητα σύλληψης και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Έχει μάλιστα βρεθεί ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας είναι 3 με 4 φορές πιο πιθανό να έχουν HPV. Ο ιός επηρεάζει τη γονιμότητα στους άνδρες καθώς προσδένεται στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων και εμποδίζει την κινητικότητά τους.

Τέλος η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν χρησιμοποιώντας τεχνικές υποβοηθουμένης αναπαραγωγής αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες στο να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν έχουν προσβληθεί από τον HPV.
Ο   εμβολιασμός και το ασφαλές σεξ είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης της λοίμωξης από τον HPV. Εάν ένα άτομο ή ένα ζευγάρι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, καλό είναι να συζητήσουν με τον ιατρό τους σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του HPV. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει βρεθεί ότι ο εμβολιασμός ακόμη και καθυστερημένα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.
Email: patients@andrologia.gr
Website: www.andrologia.gr
Fb: https://www.facebook.com/DrFliatouras

Χρήστος Φλιάτουρας
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος