Πώς βοηθά το mindfulness στην εξωσωματική;

0

Το mindfulness αποτελεί έναν τρόπο ζωής. Μέσα από τη πρακτική εξάσκηση στην εστιασμένη προσοχή, το μυαλό εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να εστιάζει σκόπιμα στο κάθετι που συμβαίνει παρόν. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε να δρούμε, κι όχι να αντιδρούμε, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που μας στρεσάρουν και να τις διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Στην υπογονιμότητα, έχει φανεί ότι η μείωση του στρες που επιτυγχάνεται μέσω του mindfulness, αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.  Μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Human Reproduction, Fertility – Sterility, Journal of Obstetrics & Gynecology κ.α., δείχνουν την αποτελεσματικότητα της πρακτικής. Οι μεγαλύτερες κλινικές γονιμότητας ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνουν το mindfulness ως κομμάτι της θεραπείας, διότι:

  • βοηθά στη διαχείριση των συναισθηματικών μεταπτώσεων
  • μειώνει το άγχος, το θυμό, τη θλίψη
  • βελτιώνει τη σχέση με το σύντροφο, τους φίλους, την οικογένεια, τους συνεργάτες

Πιο συγκεκριμένα:

  • Βοηθά να κατανοήσουμε ότι οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας είναι απλώς σκέψεις και δεν ταυτίζονται πάντα με την αλήθεια. Πολλές φορές γαντζωνόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε και τα αφήνουμε να μας στεναχωρούν, ενώ μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να παίρνουμε την κατάλληλη απόσταση από αυτό που συμβαίνει, τη θέση του παρατηρητή. Σκοπός δεν είναι να διώξουμε, να απαγορεύσουμε ή να καταπιέσουμε τις άσχημες σκέψεις, αλλά να τους επιτρέπουμε να υπάρχουν, να έρχονται και να φεύγουν.
  • Βοηθά να επιστρέφουμε σε αυτό που ζούμε στο παρόν. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να παραλληλίσουμε το πως πηδά ένας βάτραχος με το πώς πηγαίνει το μυαλό μας από τη μία σκέψη στην άλλη. Και τις περισσότερες φορές οι σκέψεις αυτές ανήκουν είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Αυτό παρότι αποτελεί μία απαραίτητη δεξιότητα για τον άνθρωπο (να μπορεί να θυμάται τα περασμένα αλλά και να προγραμματίζει το μέλλον), κάποιες φορές μας κάνει να κολλάμε σε κάτι που μας απασχολεί, με μόνο αποτέλεσμα να αυξάνει το στρες μας στο παρόν, διότι μας οδηγεί να σκεφτόμαστε κάτι αρνητικό για το μέλλον ή κάτι στενάχωρο από το παρελθόν.
  • Σχετίζεται με την αποδοχή. Αυτό δε σημαίνει ότι πιέζομαι να μου αρέσει κάτι δυσάρεστο! Η έννοια της αποδοχής στο mindfulness έχει να κάνει με την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα δύσφορα συναισθήματα αλλά και στις καταστάσεις που δε μπορούμε να ελέγξουμε. Όσο χρόνο κι αν ξοδεύουμε θυμώνοντας με τις ωοηθήκες και τα ωάρια μας (πράγμα φυσιολογικό), κάτι τέτοιο δε βοηθά ώστε να βγούμε από το φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων. Εάν εξασκηθούμε μέσω της πρακτικής του mindfulness, μαθαίνουμε πω`ς να αποδεχόμαστε την κατάσταση της υπογονιμότητας βαδίζοντας σε αυτό το μονοπάτι λίγο ευκολότερα.

Ιδανικά για να μάθει κανείς να εφαρμόζει όλα τα παραπάνω χρειάζεται βοήθεια ειδικού ώστε να εκπαιδευτεί να ζει με αυτό τον τρόπο. Είναι όπως ακούμε πολλές φορές να μας λένε «Μην αγχώνεσαι!» όμως δε μας λένε πρακτικά πώς να το κάνουμε αυτό! Αν δεν έχετε φτάσει ακόμη να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να ξεκινήσετε μόνοι σας με την παρακάτω τεχνική:

Τεχνική S T O P

Stop!
Σταμάτα, ό,τι κι αν κάνεις, είτε σκέφτεσαι, είτε είσαι οργισμένη, είτε κάνεις δουλειές.

Take a breath!
Πάρε μια αναπνοή γεμίζοντας το στομάχι αέρα κι όχι τα πνευμόνια. Παρατήρησε τον αέρα κατά την εισπνοή πώς περνά από τη μύτη στο λαιμό, στο στήθος και πώς κατά την εκπνοή είναι η αίσθηση καθώς βγαίνει από το στόμα. Πάρε ακόμη μερικές ανάσες με τον ίδιο τρόπο.

Observe!
Παρατήρησε τι συμβαίνει γύρω σου, στο περιβάλλον, στη σκέψη, στα συναισθήματα, στα σώμα σου, τι ακούς, τι μυρίζεις. Πώς είναι αυτή η στιγμή για εσένα;

Procced!
Προχώρησε σε αυτό που χρειάζεσαι. Αφού πήρες λίγη απόσταση και είδες τι είναι αυτό που συμβαίνει, μπορείς να αποφασίσεις να επιλέξεις αυτό που είναι κατάλληλο για εσένα, αυτό που χρειάζεσαι. Είτε είναι να φας, είτε να μιλήσεις στο σύντροφο σου, είτε να γυρίσεις στη δουλειά.

Κάθε φορά που βρίσκεις τον εαυτό σου να έχει χαθεί στην υπερπληροφόρηση του διαδικτύου σχετικά με την εξωσωματική, είτε να νιώθεις άγχος ή θυμό, είτε η σκέψη σου δε βρίσκεται στο παρόν κάνε μία επιλογή. Παρατήρησε ότι συμβαίνει και κατεύθυνε τις σκέψεις σου και την ενέργειά σου σε πιο βοηθητικούς παραγωγικές οδούς.

Στην υπογονιμότητα που όλα φαντάζουν να είναι εκτός ελέγχου, το mindfulness μας θυμίζει αυτό που πάντα είναι στο χέρι μας. Κι αυτό δεν είναι άλλο παρά η οπτική μας. Μπορεί να μην είναι αυτό καθεαυτό που θα φέρει την επιθυμητή εγκυμοσύνη, όμως θα κάνει τη διαδικασία μέχρι εκεί λιγότερο δυσάρεστη.

 

http://www.rozinapalaiologou.gr/