Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι μια θεραπεία κατά την  οποία συλλέγεται μόνο ένα ωάριο. Στην διαδικασία αυτή δε χορηγούνται φάρμακα διέγερσης. Η γυναίκα παρακολουθείται Υπερηχογραφικά και όταν  το ωάριο ωριμάσει πραγματοποιείται η ωοληψία. Οι πιθανότητες σύλληψης με την συγκεκριμένη μέθοδο είναι μικρότερες όμως αποτελεί μια καλή επιλογή για γυναίκες φτωχές ανταποκρίτριες (poor responders) σε ορμονική διέγερση.

Η διαδικασία

Η γυναίκα παρακολουθείτε Υπερηχογραφικά κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Παράλληλα πραγματοποιείται αιματολογικός έλεγχος. Όταν το ωάριο φτάσει σε μέγεθος άνω των 17 χιλιοστών, χορηγείται μια δόση HCG τα μεσάνυχτα με στόχο την ωρίμανσή του. Μετά από 36 ώρες γίνεται η λήψη του ωαρίων με ελαφριά αναισθησία (μέθη). Μετά την ωοληψία η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην καθημερινότητα της.

Ακολουθεί  η γονιμοποίηση του ωαρίου με σπέρμα του συντρόφου με μικρογονιμοποίηση. Το έμβρυο καλλιεργείται στο εργαστήριο και εφόσον είναι κατάλληλο μεταφέρεται στη μήτρα την δεύτερη ή τρίτη μέρα της καλλιέργειας του.

 Πλεονεκτήματα της μεθόδου:

-Η γυναίκα δε παίρνει φάρμακα διέγερσης

-Δεν υπάρχει πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών

– Δεν υπάρχει πιθανότητα πολύδυμης κύησης

-Χαμηλό κόστος

Βίκυ Χαντζάκου
Γεννήθηκα στην Σπάρτη και είμαι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς μου. Είμαι Οικονομολόγος και πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών. Το 2003 ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την Υπογονιμότητα. Ο προσωπικός μου αγώνας κράτησε 6 χρόνια και περιλαμβάνει 17 σπερματεγχύσεις, δυο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία και μια εξωσωματική γονιμοποίηση που έφερε στην ζωή μου τα δίδυμα- ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση των διδύμων δημιούργησα στο facebook μια κλειστή ομάδα με το όνομα «Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)» , η οποία φιλοξενεί Υπογόνιμα ζευγάρια – κυρίως γυναίκες – και έχει ως στόχο της να βοηθήσει σε ψυχολογικό και όχι μόνο επίπεδο, όσους βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στο δύσβατο μονοπάτι της Υπογονιμότητας. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη είναι το μεγαλύτερο όπλο σ’ αυτό τον σπουδαίο και δύσκολο αγώνα!