Ανοσολογικά Αίτια

[wpseo_breadcrumb]

Ανοσολογικά Αίτια

Για να επιτευχθεί σωστή εμφύτευση εμβρύου και επομένως εγκυμοσύνη, το περιβάλλον του αναπαραγωγικού συστήματος πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Εδώ και δεκαετίες απασχολούσε τους επιστήμονες το παράδοξο γεγονός του πως μία φυσιολογική γυναίκα μπορεί να κυοφορεί ‘κύτταρα’ που κατά 50% προέρχονται από σύζυγο που είναι ένας τυχαίος και ξένος οργανισμός.

Πως μπορεί δηλαδή να γίνεται μιλά ετερόλογη μεταμόσχευση.
Ο σύνδεσμος μεταξύ ανοσολογικού παράγοντα και υπογονιμότητας, εγκυμοσύνης και αποβολής, είναι σε ατεκμηρίωτο στάδιο και η έρευνα στον τομέα αυτό ακόμη εξελισσόμενη.

Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν μελετηθεί δεκάδες μηχανισμοί που συμμετέχουν στη διαδικασία της εμφύτευσης και της διατήρησης της κύησης.

Μέχρι τώρα υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι οριστικές αποδείξεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των ειδικών.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή θα δούμε ποιοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί.

Πολύ παλιά είχε υποτεθεί πως υπήρχαν αντισώματα στην βλέννα του τραχήλου της μήτρας που εμπόδιζαν ή κατέστρεφαν τα σπερματοζωάρια. Γινόταν η εξέταση Huhner test, αλλ’όλα αυτά με τη χρήση της ενδομητρικής σπερματέγχυσης και την εξωσωματική γονιμοποίηση ξεπεράστηκαν.

Μετά για κάποια χρόνια υπήρξε η θεωρία των αντιπατρικών αντισωμάτων (antipaternal antibodies) και η θεραπεία με τη χορήγηση με ένεση στη γυναίκα λεμφοκυττάρων του συζύγου της (lymphocyte immunization).
Αυτή η θεραπεία όπως και η αντίστοιχη με τις υπεράνοσες σφαιρίνες έχει εγκαταληφθεί ήδη από τις αρχές του αιώνα μας.

Ακολούθησε η θεωρεία των ΝΚ (Natural killers CD-CD16/56+) λεμφοκυττάρων.
Πολλοί μηχανισμοί και θεραπείες μελετήθηκαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η έρευνα φυσικά συνεχίζεται πολλοί ακόμη παράγοντες μελετώνται και το μέλλον πλέον θα δείξει ποιά θεραπεία πραγματικά θα είναι χρήσιμη για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;

Συμβουλευτείτε
τους γιατρούς μας