Διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας
Λήψη Ιατρικού Ιστορικού
Η διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας ξεκινά με τη λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού ιστορικού από τον άνδρα. Αυτό περιλαμβάνει:
– Ιστορικό υγείας: Παθήσεις όπως λοιμώξεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, και χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα.
– Ιστορικό φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή και τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος.
– Ιστορικό τραυματισμών: Τυχόν τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις στους όρχεις ή την περιοχή του πυελικού εδάφους.
– Συμπεριφορές και τρόπος ζωής: Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η έκθεση σε τοξίνες ή ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Κλινική Εξέταση
Ο ουρολόγος ή ανδρολόγος θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση των γεννητικών οργάνων για να αξιολογήσει την ανάπτυξη των όρχεων, το μέγεθος και το σχήμα τους, καθώς και την παρουσία κιρσοκήλης, δηλαδή διογκωμένων φλεβών στο όσχεο, που είναι συχνή αιτία υπογονιμότητας. Επίσης, μπορεί να εξετάσει τυχόν ανωμαλίες του πέους ή της εκσπερμάτισης, όπως η απόφραξη των σπερματικών πόρων.
Σπερμοδιάγραμμα
Το σπερμοδιάγραμμα είναι η βασικότερη εργαστηριακή εξέταση για τη διερεύνηση της ανδρικής γονιμότητας. Κατά την εξέταση αυτή, αξιολογούνται τα χαρακτηριστικά του σπέρματος:
– Ποσότητα σπέρματος: Το φυσιολογικό εύρος για τον αριθμό σπερματοζωαρίων είναι τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ανά ml.
– Κινητικότητα: Η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπούν σωστά είναι κρίσιμη για να φτάσουν και να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
– Μορφολογία: Το φυσιολογικό σχήμα και η δομή των σπερματοζωαρίων είναι επίσης σημαντικά για την επιτυχία της γονιμοποίησης.
– pH: Το pH του σπέρματος μπορεί να δείξει τυχόν προβλήματα στον προστάτη ή τους σπερματικούς πόρους.
Ορμονικές Εξετάσεις
Οι ορμονικές εξετάσεις βοηθούν στον εντοπισμό προβλημάτων που σχετίζονται με τη ρύθμιση της παραγωγής σπέρματος. Οι βασικές ορμόνες που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
– Τεστοστερόνη: Η κύρια ανδρική ορμόνη που επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος.
– FSH (Φολλιτριοτρόπος ορμόνη): Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.
– LH (Λουτεϊνοποιητική ορμόνη): Συμβάλλει στην παραγωγή τεστοστερόνης.
-Προλακτίνη και οιστραδιόλη: Αυτές οι ορμόνες μπορεί να είναι αυξημένες σε ορισμένες περιπτώσεις και να επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.
Γενετικές Εξετάσεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Οι γενετικές εξετάσεις μπορεί να αποκαλύψουν ανωμαλίες στα χρωμοσώματα που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Η κυστική ίνωση ή το σύνδρομο Klinefelter είναι μερικές από τις παθήσεις που σχετίζονται με τη μειωμένη γονιμότητα.
Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση και Βιοψία Όρχεων
Σε περίπτωση που οι αρχικές εξετάσεις δεν αποκαλύψουν σαφή αιτία της υπογονιμότητας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει περαιτέρω επεμβατικές εξετάσεις, όπως η βιοψία όρχεων ή η λαπαροσκόπηση. Η βιοψία όρχεων χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της παραγωγής σπερματοζωαρίων όταν υπάρχουν ενδείξεις απουσίας σπερματοζωαρίων στο σπέρμα (αζωοσπερμία).
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα όρχεων ή τομογραφία (MRI), χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση δομικών προβλημάτων, όπως απόφραξη των σπερματικών πόρων, όγκους, ή κιρσοκήλη.
Η διερεύνηση της αντρικής υπογονιμότητας είναι ένα πολυσύνθετο αλλά απαραίτητο βήμα για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας. Οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες επιτρέπουν σε πολλά ζευγάρια να επιτύχουν την απόκτηση παιδιού, προσφέροντας ελπίδα και λύσεις.