Έκλεισαν το πρώτο έτος της ζωής τους τα μοναδικά εννιάδυμα του κόσμου!

0

Τα μοναδικά εννιάδυμα στον κόσμο -τέσσερα αγόρια και πέντε κορίτσια- «χαίρουν άκρας υγείας», είπε ο πατέρας τους, με αφορμή τα πρώτα τους γενέθλια.

«Μπουσουλάνε όλα αυτή τη στιγμή. Κάποια στέκονται όρθια και μπορούν ακόμη και να περπατήσουν αν κρατηθούν από κάτι», είπε ο Abdelkader Arby, αξιωματικός του στρατού του Μάλι. Τα μωρά βρίσκονται ακόμη υπό τη φροντίδα της κλινικής στο Μαρόκο όπου γεννήθηκαν.

Επιπλέον πρόσθεσε πως η μητέρα τους, Halima Cissé, 26 ετών, είναι επίσης καλά στην υγεία της.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι υπέροχο. Ακόμα κι αν μερικές φορές είναι κουραστικό, όταν κοιτάς όλα τα μωρά καλά στην υγεία τους, από δεξιά προς τα αριστερά ανακουφίζεσαι. Ξεχνάς τα πάντα», είπε στο BBC Afrique.

Μόλις επέστρεψε στο Μαρόκο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, μαζί με τη μεγάλη τους κόρη, Σούδα, τριών ετών.

«Είμαι συγκινημένος που θα βρεθώ ξανά με όλη την οικογένειά μου – η γυναίκα μου, τα παιδιά και εγώ».

Για τα γενέθλια έχουν ετοιμάσει ένα μικρό πάρτι με τις νοσοκόμες και μερικά άτομα από την πολυκατοικία τους, πρόσθεσε. «Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον πρώτο χρόνο. Θα θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη στιγμή που πρόκειται να ζήσουμε».

Τα μωρά κατέρριψαν το ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα βρέφη που ήρθαν στον κόσμο σε μια γέννα και κατάφεραν να επιζήσουν όλα.

Πριν από τη γέννα, στις 4 Μαΐου 2021, η Halima Cissé μεταφέρθηκε στο Μαρόκο από την κυβέρνηση του Μάλι για εξειδικευμένη φροντίδα. Οι πολλαπλές γεννήσεις είναι επικίνδυνες και οι μητέρες με περισσότερα από τέσσερα έμβρυα κάθε φορά συνιστάται ενίοτε να τερματίζουν την εγκυμοσύνη, σε χώρες όπου η άμβλωση είναι νόμιμη. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι τα βρέφη να αναπτύξουν προβλήματα υγείας λόγω της πρόωρης γέννησής τους, όπως σηψαιμία και εγκεφαλική παράλυση.

Η 26χρονη μητέρα και τα παιδιά μένουν αυτή την στιγμή σε ένα «ιατρικό διαμέρισμα», όπως το περιέγραψε ο πατέρας τους, που ανήκει στους ιδιοκτήτες της κλινικής Ain Borja στην Καζαμπλάνκα, όπου γεννήθηκαν.

«Υπάρχουν νοσοκόμες εδώ, εκτός από τη γυναίκα μου, που βοηθούν στη φροντίδα των παιδιών. Η κλινική τους έχει δώσει ένα μενού που λέει τι να τους δίνουν να τρώνε ανά πάσα στιγμή – νύχτα και μέρα», είπε ο Abdelkader Arby.

Τα μωρά -πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια- γεννήθηκαν στην 30η εβδομάδα, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του Μάλι, Fanta Siby. Ήρθαν στον κόσμο μέσω καισαρικής και ζύγιζαν μεταξύ 500 γραμμαρίων και ενός κιλού, δήλωσε στο AFP ο Youssef Alaoui, διευθυντής της κλινικής Ain Borja.

 

Πηγή

 

Βίκυ Χαντζάκου
Γεννήθηκα στην Σπάρτη και είμαι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς μου. Είμαι Οικονομολόγος και πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών. Το 2003 ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την Υπογονιμότητα. Ο προσωπικός μου αγώνας κράτησε 6 χρόνια και περιλαμβάνει 17 σπερματεγχύσεις, δυο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία και μια εξωσωματική γονιμοποίηση που έφερε στην ζωή μου τα δίδυμα- ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση των διδύμων δημιούργησα στο facebook μια κλειστή ομάδα με το όνομα «Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)» , η οποία φιλοξενεί Υπογόνιμα ζευγάρια – κυρίως γυναίκες – και έχει ως στόχο της να βοηθήσει σε ψυχολογικό και όχι μόνο επίπεδο, όσους βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στο δύσβατο μονοπάτι της Υπογονιμότητας. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη είναι το μεγαλύτερο όπλο σ’ αυτό τον σπουδαίο και δύσκολο αγώνα!