ΣΜΝ και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση – Ενημέρωση και πρόληψη σημαίνει προστασία

0

Γράφει η Αφροδίτη Πετρίδου, εκπαιδευτικός

Πόσες γυναίκες, έφηβοι, παιδιά – πόσοι άνθρωποι σήμερα είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα ΣΜΝ προτού ξεκινήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές;

Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και
ενημερωθήκαμε για τη σημασία της σεξουαλικής υγείας και υπευθυνότητας, καίρια και στην κατάλληλη ηλικία;

Γνωρίζαμε πως, μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα;

Εν έτει 2022, τα παιδιά μας είναι σε θέση να μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις για την σεξουαλική υγεία και τις σχέσεις τους, επηρεάζοντας θετικά τη μελλοντική τους ζωή;

ΣΜΝ – Υπογονιμότητα

Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να οδηγήσουν στην υπογονιμότητα, αν δεν γίνουν αντιληπτά και αφεθούν για αρκετό καιρό (ίσως και χρόνια) χωρίς διάγνωση και θεραπεία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα.

Για παράδειγμα, στις γυναίκες, ένα ΣΜΝ χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές στις σάλπιγγες, με πιθανή επίπτωση το σπέρμα να δυσκολεύεται να φτάσει στο ωάριο.

Η σχετιζόμενη με ΣΜΝ υπογονιμότητα είναι λιγότερο συχνή στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι λοιμώξεις από ΣΜΝ στους άνδρες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα, κάτι που καθιστά την αντιμετώπισή τους ταχύτερη.

Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αποτελεί σημαντικό τμήμα της φροντίδας της υγείας.
Ειδικά για τις γυναίκες, όμως, που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποτε παιδιά, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να εξετάζονται: η διαφύλαξη της γονιμότητάς τους.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πολλά και πολύ συνηθισμένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη σεξουαλική επαφή μεταδίδονται περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα, που καθημερινά μολύνουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων παρατηρείται στις νεαρές γυναίκες (ηλικίες κάτω των 24 ετών), με τα χλαμύδια να αποτελούν τη συχνότερη βακτηριακή
σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στην Ευρώπη.

Έως και το 70% των γυναικών με χλαμύδια δεν έχουν συμπτώματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν, ακόμη και τα χλαμύδια που δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID). Το PID είναι μία από τις κύριες αιτίες της αποτρέψιμης υπογονιμότητας.

Ποιος είναι ο αρμόδιος να μας ενημερώσει αν όχι το εκπαιδευτικό μας σύστημα;

Γιατί δεν έχει συμβεί ακόμη;

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Η έλλειψη γνώσεων τόσο της δικής μου όσο και της νέας γενιάς σε ό,τι αφορά το σώμα και την σεξουαλική υγεία εξακολουθεί να σοκάρει ακόμη και στη σημερινή εποχή της υπερ πληροφόρησης. Μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ως εκπαιδευτικοί, προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά και να τους δώσουμε τις απαραίτητες γνώσεις και πολλές φορές,σωτήριες πληροφορίες και εργαλεία για να μπορούν να μείνουν προστατευμένα και ασφαλή και να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μελλοντική ζωή και υγεία τους.

Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών πλέον συμφωνεί ότι η σεξουαλική αγωγή είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλύτερη εμπειρία από τους εαυτούς τους.

Η προσέγγιση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ευρεία και θετική προς το σεξ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί ωθούν τα παιδιά να κάνουν σεξ ή το ‘διαφημίζουν’ – απλώς το αντιμετωπίζουν ως κάτι φυσιολογικό, ως μέρος της ζωής.

Πέραν αυτού όμως, η σεξουαλική αγωγή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα πέρα από το σεξ. Έχει να κάνει με την επιστήμη, τις σχέσεις, την επικοινωνία, την υγεία, την ασφάλεια, τη λήψη σωστών αποφάσεων και τον σεβασμό.

Όταν διδάσκουμε στα παιδιά και τους εφήβους, βάσει στερεοτύπων και απαρχαιωμένων αντιλήψεων, ότι το σεξ είναι κακό ή επικίνδυνο, ή όταν απορρίπτουμε τα φυσικά σεξουαλικά τους συναισθήματα, ουσιαστικά η συνέπεια είναι να τους προκαλέσουμε ενοχές και ντροπή, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ένα προβληματικό μέλλον με σεξουαλικά προβλήματα.

Η γνώση είναι δύναμη.

Αν δεν μας μίλησαν στο παρελθόν για το σεξ και τα ΣΜΝ, είναι γιατί δεν ήξεραν ή
ντρέπονταν να το κάνουν, ή δεν το θεωρούσαν αναγκαίο. Εξαιτίας αυτής της παράλειψης, πολλοί από εμάς, πήραν λάθος αποφάσεις, βιώνοντας τις επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή τους. Ο φαύλος αυτός κύκλος πρέπει να σταματήσει εδώ.

Είναι ώρα να κατανοήσουμε τη σημασία της ανατροφής σεξουαλικά υγιών παιδιών και εφήβων και να κάνουμε ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους για να τα προετοιμάσουμε επαρκώς.

Όλοι μας, γονείς και δάσκαλοι, πρότυπα και επαγγελματίες που δουλεύουν με παιδιά, οφείλουμε να ενδυναμώνουμε ο ένας τα θετικά μηνύματα του άλλου σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και να συνεργαζόμαστε για την ενδυνάμωση και θωράκιση των παιδιών απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 

puzzlepiece.gr

Instagram

 

Πηγή: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)

Λίγα λόγια για την αρθρογράφο:
• Εκπαιδευτικός με 12ετή πείρα στον χώρο της εκπαίδευσης, σε Ελλάδα και Αγγλία
• Μέσω του PuzzlePiece, και PuzzlePiece (Instagram), ενημερώνω γονείς και
εκπαιδευτικούς για το περιεχόμενο και τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
• Δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο τα τελευταία πέντε έτη (Hornby House
School) με καθήκοντα: Head of the English Department, Head of the RSE
(Relationships and Sex Education) Department, Assistant Director of Studies
• Πιστοποιημένη σύμβουλος Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης (Εθνικό και Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών)
• Αρθρογράφος για ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε Ελλάδα και Αγγλία
(Independent Schools Magazine)
• Κάτοχος διπλώματος ‘Education: Designing a New Learning Environment’ (Venture
Labs, Stanford University, CA, United States)

Βίκυ Χαντζάκου
Γεννήθηκα στην Σπάρτη και είμαι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς μου. Είμαι Οικονομολόγος και πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών. Το 2003 ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την Υπογονιμότητα. Ο προσωπικός μου αγώνας κράτησε 6 χρόνια και περιλαμβάνει 17 σπερματεγχύσεις, δυο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία και μια εξωσωματική γονιμοποίηση που έφερε στην ζωή μου τα δίδυμα- ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση των διδύμων δημιούργησα στο facebook μια κλειστή ομάδα με το όνομα «Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)» , η οποία φιλοξενεί Υπογόνιμα ζευγάρια – κυρίως γυναίκες – και έχει ως στόχο της να βοηθήσει σε ψυχολογικό και όχι μόνο επίπεδο, όσους βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στο δύσβατο μονοπάτι της Υπογονιμότητας. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη είναι το μεγαλύτερο όπλο σ’ αυτό τον σπουδαίο και δύσκολο αγώνα!