Κάτι αλλάζει στο Νομικό Πλαίσιο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής!

0

Εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προωθεί το Υπουργείο Υγείας.

Ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός, Θ. Πλεύρης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ασθενών, το επόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου θα αφορά στην αναμόρφωση του πλαισίου που ρυθμίζει τις διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής!

«Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει και θα αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα ενεργοποιήσουμε και να υλοποιηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη δημιουργία μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV», ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης. Όπως εξήγησε, η επιστημονική δυνατότητα υπάρχει πλέον, αλλά το δημόσιο σύστημα δεν την παρέχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθέτημα θα εισάγει και άλλη μια σημαντική αλλαγή, αποκαθιστώντας μια αναχρονιστική αδικία εις βάρος των ατόμων που κρυοσυντηρούν τα ωάρια τους και για τη χρήση των οποίων απαιτούταν η σύμφωνη γνώμη του συζύγου!

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα αποσυνδεθεί το δικαίωμα χρήσης του κρυοσυντηρουμένου ωαρίου από τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου.

Παράλληλα, αλλαγές θα υπάρξουν στη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων, αίροντας εμπόδια που συνδέονταν με τον περιορισμό της αιτιολογίας σε ιατρικούς λόγους, διευρύνοντας το πλαίσιο συντήρησης και για κοινωνικούς λόγους,

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου αναμένεται να αυξηθούν και τα επιτρεπόμενα όρια ηλικίας.

 

Πηγή

Βίκυ Χαντζάκου
Γεννήθηκα στην Σπάρτη και είμαι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς μου. Είμαι Οικονομολόγος και πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών. Το 2003 ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την Υπογονιμότητα. Ο προσωπικός μου αγώνας κράτησε 6 χρόνια και περιλαμβάνει 17 σπερματεγχύσεις, δυο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία και μια εξωσωματική γονιμοποίηση που έφερε στην ζωή μου τα δίδυμα- ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση των διδύμων δημιούργησα στο facebook μια κλειστή ομάδα με το όνομα «Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)» , η οποία φιλοξενεί Υπογόνιμα ζευγάρια – κυρίως γυναίκες – και έχει ως στόχο της να βοηθήσει σε ψυχολογικό και όχι μόνο επίπεδο, όσους βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στο δύσβατο μονοπάτι της Υπογονιμότητας. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη είναι το μεγαλύτερο όπλο σ’ αυτό τον σπουδαίο και δύσκολο αγώνα!