Ε.. αφού έχεις παιδιά, άστο εκεί που είναι!

0

Οκτώβριος:  διανύουμε τον Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την περιγεννητική απώλεια (απώλεια εγκυμοσύνης και νεογνική απώλεια).

Όλο τον Οκτώβριο θα ανεβαίνουν ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν μια τέτοια εμπειρία, μαζί με μια φωτογραφία με τη φράση που τους ενόχλησε περισσότερο.

Σήμερα τα λόγια της Μαρίας :

“Έγκυος στο 4ο παιδί και στον 5ο μήνα γέννησα φυσιολογικά μετά από 3 καισαρικές.

Το μωρό (αγόρι) εφόσον ζούσε, μπήκε θερμοκοιτίδα και κατάφερε σε ηλικία κύησης 23 εβδομάδων να ζήσει για 2 μέρες και κάτι ώρες.

Του κάναμε κανονική ταφή, αεροβαπτίστηκε με το όνομα Μιχαήλ-Λάζαρος.

Αυτός ο πόνος ήταν πρωτόγνωρος για εμένα.

Αυτό το αγόρι μου χάρισε την θεϊκή στιγμή του φυσιολογικού τοκετού. Τον πόνεσα τόσο πολύ και ήμουν ανίκανη να τον βοηθήσω.

Κάποια στιγμή μάθαμε ότι γίναμε πολύτεκνοι! Θεέ μου, είναι δυνατόν;!

Αυτό το πλάσμα με σκλάβωσε. Η μεγαλοψυχία του, η ευγένεια του, ο σπουδαίος χαρακτήρας που έδειξε, η μαχητικότητα του με έκαναν να νιώσω τόσο μικρή.

Εκείνη την ημέρα έκλαψα ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΜΟΥ.

Κλαίω κάθε μέρα μέσα στην ημέρα. Τον ήθελα και τον περίμενα πολύ. Νιώθω το κενό του. Τα δάκρυα είναι ποτάμια. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι είναι ένα μοναχικό πένθος που πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν.

Δηλαδή αφού έχω τρία παιδιά σημαίνει ότι το τέταρτο ΔΕΝ θα το πονέσω;
Αααα… “και να μην σε βλέπουν τα παιδιά σου έτσι τα στενοχωρείς”… κλπ. κλπ.
Οπότε να βλέπουν μια τρισευτυχισμένη μαμά που να αγνοεί όλον αυτόν τον πόνο…;

Ο Μιχαήλ-Λάζαρος Με Δίδαξε…

Έχασα την χαρά μου…”

 

Love and Grief

Βίκυ Χαντζάκου
Γεννήθηκα στην Σπάρτη και είμαι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς μου. Είμαι Οικονομολόγος και πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών. Το 2003 ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την Υπογονιμότητα. Ο προσωπικός μου αγώνας κράτησε 6 χρόνια και περιλαμβάνει 17 σπερματεγχύσεις, δυο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία και μια εξωσωματική γονιμοποίηση που έφερε στην ζωή μου τα δίδυμα- ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση των διδύμων δημιούργησα στο facebook μια κλειστή ομάδα με το όνομα «Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)» , η οποία φιλοξενεί Υπογόνιμα ζευγάρια – κυρίως γυναίκες – και έχει ως στόχο της να βοηθήσει σε ψυχολογικό και όχι μόνο επίπεδο, όσους βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στο δύσβατο μονοπάτι της Υπογονιμότητας. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη είναι το μεγαλύτερο όπλο σ’ αυτό τον σπουδαίο και δύσκολο αγώνα!