Μικρά Μυστικά διατροφής για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

142
0

Οι γιορτές που πλησιάζουν, θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, καθώς έχει υπάρξει αρκετή πίεση λόγω τη κατάστασης που όλοι μας έχουμε γνώριμη, οπότε αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι μια μικρή διέξοδος σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, με τους λιγοστούς δικούς μας ανθρώπους, αφού έτσι όρισε το καθεστώς των μέτρων ασφαλείας.
Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου, καθώς θα είμαστε περικυκλωμένοι από τα λαχταριστά σπιτικά εδέσματα, να μην ξεσπάσουμε την όλη συναισθηματική φόρτιση που μας κρατάει σε περιορισμό τόσο καιρό, κάνοντας το φαγητό μια ψυχολογική διέξοδο.
Συνήθως ο Άγιος Βασίλης, εκτός από δώρα, μας φέρνει και 1,5-2 κιλά στο τέλος του χρόνου εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και ποτών. Αυτό συνεπάγεται με πρόσληψη επιπρόσθετων κορεσμένων λιπαρών και κενών θερμίδων από την μετατροπή της αλκοόλης σε λιπώδη ιστό.

Καθώς ετοιμάζουμε το πιάτο μας από τον πλούσιο μπουφέ του σπιτονοικοκύρη, υπάρχουν μικρές εύκολες πρακτικές στο να έχουν ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να ορίσουμε στο μισό πιάτο, την προσθήκη μιας πράσινης σαλάτας μαζί με φρεσκοστιμμένο λεμόνι, αφού μας κάνει να χορταίνουμε πιο εύκολα και μειώνει την απορρόφηση του λίπους από τις άλλες τροφές. Τέτοιες είναι το κρέας που σίγουρα θα επιλέξουμε καθώς αυτό θα περιλαμβάνει το 1/4 του πιάτου μας. Εδώ συνιστάται να διαλέξουμε κομμάτι ψαχνού που κατά κύριο λόγο, είναι μυικός ιστός, χωρίς να περιλαμβάνει την πέτσα. Ακόμη καλύτερα είναι η διαλογή του κρέατος που βρίσκεται κοντά σε οστό καθώς είναι πιο θρεπτικό αφού περιέχει περισσότερο κολλαγόνο και μικροθρεπτικά συστατικά. Στο άλλο 1/4 του πιάτου που περισσεύει θα επιλέξουμε πατάτες φούρνου και όχι τηγανιτές αν υπάρχουν μαζί με μια περίπου κουταλιά της σούπας σπιτικό τζατζίκι, παρά κάποια έτοιμη προπαρασκευασμένη σως του εμπορίου. Στην επιλογή του τυριού δίνουμε προσοχή ώστε η ποσότητα του να μην ξεπερνάει το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, μιλώντας για την κατηγορία των λιπαρών τυριών. Αποφεύγουμε τη προσθήκη αλατιού καθώς υπάρχει κρυμμένη ποσότητα στις τροφές και προτιμάμε καρυκεύματα και μπαχαρικά όπως πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και άλλα που βοηθούν στη χώνεψη και παράλληλα στην βελτίωση της γεύσης. Μία φέτα ψωμί είναι αρκετή να συνοδέψει το γεύμα μας καθιστώντας το ιδανικό χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις. Μια προτίμηση σε αναψυκτικό, εάν το επιθυμήσουμε, είναι το ανθρακούχο νερό. Ένα ποτήρι ξηρό κόκκινο κρασί, εκτός από το γευστικό ταίριασμα που προσφέρει, το καθιστά σαν μια άψογη επιλογή λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλη και των ευεργετικών ιδιοτήτων της ρεσβερατρόλης, ένα αντιοξειδωτικό που συναντάται σε ερυθρές ποικιλίες κρασιών.
Και τέλος, Χριστούγεννα χωρίς γλυκά δεν νοούνται, οπότε δύο μικρά μελομακάρονα, κλείνουν ευχάριστα τον γιορτινό θεσμό, μαζί την θαλπωρή των κοντινών μας φίλων και συγγενών, ελπίζοντας το 2021 να μην έχει καμία σχέση με την χρονιά που σύντομα τελειώνει.

Μιχαήλ Γιαννουκάκος
Ειδικότητα: Σύμβουλος διατροφής
Email: mikegnks@yahoo.com
Website: https://www.linkedin.com/in/michael-giannoukakos-8152825b/
Fb: Mixalis Giannoukakos