Γονιμότητα και ενδομητρίωση

0

Γονιμότητα και ενδομητρίωση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και τις νέες κοπέλες παγκοσμίως. Τι όμως ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;

Το ενδομήτριο είναι ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας. Στην ενδομητρίωση, ιστός παρόμοιος με αυτό το στρώμα προσκολλάται και αναπτύσσεται σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών και των σαλπίγγων, και κάποιες φορές και σε άλλα όργανα, προκαλώντας μία σειρά από συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν έντονο πυελικό πόνο, φούσκωμα, ναυτία και προβλήματα σύλληψης.

Η ενδομητρίωση είναι δύσκολο να διαγνωσθεί καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων, οπότε αν νιώθετε οποιαδήποτε από τις τυπικές αυτές ενοχλήσεις, ο ιατρός σας θα πρέπει να σας παραπέμψει σε έναν γυναικολόγο για περαιτέρω εξετάσεις, όπως ένα υπερηχογράφημα, ή μια λαπαροσκόπηση – χειρουργείο «κλειδαρότρυπας», οι οποίες βοηθούν στην αναγνώριση ενδομητρικού ιστού.

Φτάνοντας στο θέμα της γονιμότητας, γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες  – όχι όμως όλες – που πάσχουν από ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επίτευξη εγκυμοσύνης, κατά πάσα πιθανότητα λόγω διαταραχής στη φυσιολογική ανατομία και βλαβών στις σάλπιγγες και/ή στις ωοθήκες. Η φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνυται στις γυναίκες με ενδομητρίωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ενώ αντίθετα η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, ακόμη και σε γυναίκες με ενδομητρίωση, η ηλικία είναι από τους κύριους παράγοντες ρύθμισης του δυναμικού γονιμότητάς τους, επομένως αν όντως πάσχετε από ενδομητρίωση και γνωρίζετε ότι θα θέλατε να δημιουργήσετε τη δική σας οικογένεια, είτε άμεσα, είτε αργότερα στο μέλλον, συνομιλήστε με την ομάδα του NOW-fertility ή με έναν ειδικό γονιμότητας ώστε να σας προσφέρουμε τις καλύτερες επιλογές. Υπάρχουν επίσης φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν γυναίκες με ενδομητρίωση, οι οποίες προσφέρουν καθοδήγηση στις γυναίκες που σκέφτονται μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Αν υποφέρετε από ενδομητρίωση και θα θέλατε να συζητήσετε με ποιο τρόπο μια θεραπεία γονιμότητας θα αυξήσει τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, μπορείτε να κλείσετε μία συνεδρία με έναν από τους ιατρούς μας οι οποίοι εξειδικεύονται στη γυναικολογία και την Υπογονιμότητα, και θα είναι σε θέση να συζητήσουν μαζί σας τις επιλογές που έχετε και να σας συμβουλεύσουν επάνω στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνετε.