Γυναικείες εξετάσεις

1

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ορμονικός έλεγχος
Η γυναίκα θα πρέπει να ελέγχεται για τις ακόλουθες ορμόνες μεταξύ των ημερών 2 έως 5 (ως μέρα 1 ορίζεται η μέρα της κανονικής ροής) του κύκλου της και ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει κολπικό υπερηχογράφημα. Οι ορμόνες που πρέπει να ελέγχονται είναι FSH, LH, E2, Prg, 17OH Prg, Testosterone, f-Testosterone, AMH, D4 androstendione, DHEA, DHEA-S, TSH, FT3, FT4, Anti-TPO, anti-Tg και προλακτίνη.

 

Καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού

Υστεροσαλπιγγογραφία
Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι ακτινολογική εξέταση που μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη διαβατότητα των σαλπίγγων και να έχουμε μια εικόνα της ενδομητρικής κοιλότητας. Η εξέταση αυτή αντενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν περάσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή ενδομητρίτιδα. Είναι βασικό να γίνεται μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού πριν την εξέταση. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι επώδυνη και συνιστάται η λήψη κάποιου αναλγητικού π.χ Depon 1gr 1 ώρα πριν. Για αυτόν τον λόγο προτιμάται σήμερα η Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία (HyFosy).

 

Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία (HyFosy).
Είναι εξέταση ελέγχου διαβατότητας των σαλπίγγων που γίνεται στο ιατρείο με χρήση του υπερήχου. Δεν πονάει καθόλου αλλά πρέπει να γίνεται από έμπειρο γυναικολόγο. Η εξέταση γίνεται με την έγχυση αφρώδους σκιαγραφικού με υποαλλεργική δράση στην κοιλότητα της μήτρας και παράλληλα παρακολούθηση της ροής του μέσα στις σάλπιγγες. Έτσι μας δείχνει τυχόν ανωμαλίες της μήτρας και αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές.
Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι
1. δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία
2. δεν πονάει
3. διαρκεί λίγο
4. παράλληλα γίνεται και γυναικολογικό υπερηχογράφημα (αυτό δεν γίνεται στην περίπτωση της κλασσικής υστεροσαλπιγγογραφίας)

Σήμερα οφείλουμε να εγκαταλείψουμε σιγά σιγά την κλασσική υστεροσαλπιγγογραφία όπως γίνεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Η HyFoSy είναι εύκολη, ακριβής και ανώδυνη εξέταση και πρέπει να προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες.

 

Υστεροσκόπηση
Είναι μία εξειδικευμένη διαγνωστική επέμβαση κατά την οποία εξετάζουμε με μεγάλη λεπτομέρεια το εσωτερικό του τραχήλου και της μήτρας. Δεν θεωρείται εξέταση ρουτίνας στα πλαίσια διερεύνησης της υπογονιμότητας, όμως επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί πριν από οποιαδήποτε προσπάθειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μπορεί να γίνει με ελαφρά μέθη ή ακόμα και χωρίς τίποτα καθότι διαρκεί λίγο και οι περισσότερες γυναίκες την αντέχουν. Χρησιμοποιούμε μία κάμερα η οποία εισέρχεται μέσα στη μήτρα και έτσι ελέγχουμε παθολογίες της μήτρας όπως πολύποδες, έκταση γνωστών ινομυωμάτων ή ύπαρξη σημείων ενδεικτικών χρόνιας ενδομητρίτιδας. Πάντα πραγματοποιούμε βιοψία του ενδομητρίου είτε για απλή ιστολογική εξέταση είτε για έλεγχο ενδομητρίτιδας.
Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρηθεί παθολογία που δεν μπορέσαμε να λύσουμε στη διαγνωστική υστεροσκόπηση (μεγάλος πολύποδας, ινομύωμα που εισέρχεται στην κοιλότητα, συμφύσεις) πρέπει να προγραμματίσουμε επεμβατική υστεροσκόπηση η οποία γίνεται με γενική αναισθησία.

Λαπαροσκόπηση
Χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό η οποία μας επιτρέπει να μπούμε στην κοιλιά της ασθενούς και να ελέγξουμε για διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα για ενδομητρίωση. Η χρησιμότητά της βασίζεται στο ιστορικό της ασθενούς.

Γενετικός έλεγχος ζεύγους
Κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας πρέπει να ελέγχεται με απλό καρυότυπο ζεύγους. Καρυότυπος είναι η καταγραφή του αριθμού και της δομής των χρωμοσωμάτων του ανθρώπου με λίγα λόγια των γενετικών πληροφοριών που κρύβουμε στα γονίδιά μας. Ενα παράδειγμα παθολογικού καρυότυπου είναι η τρισωμία 21 ή αλλιώς το σύνδρομο Down.

Μια άλλη βασική και υποχρεωτική γενετική εξέταση που πρέπει να γίνεται σε έναν εκ των 2 συντρόφων είναι η κυστική ίνωση. Εξυπακούεται ότι αν ο ένας βρεθεί φορέας μετάλλαξης πρέπει να ελεγθεί και ο άλλος. Η κυστική ίνωση είναι γενετική πάθηση που προκαλεί συστηματικές αναπνευστικές λοιμώξεις και σταδιακά περιορίζει την αναπνευστική ικανότητα. Το 5% του πληθυσμού είναι φορείς.
Πιο ειδικοί γενετικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (εύθραυστο Χ) και στους άντρες με αζωοσπερμία (μικροελλείψεις του χρωμοσώματος Υ)

Σακκάς Ευάγγελος – Μαιευτήρας Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και γυναικολογική ενδοκρινολογία.

Web: www.gyn-care.gr
Fb: https://www.facebook.com/vagelis.sakkas.9

 

Ευάγγελος Σακκάς
Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλησπέρα εγώ μια ερώτηση να κάνω έχω αμη 0.5 μπωρο να μείνω έγκυος με φυσιολογικό τρωπο