Εξωσωματική Γονιμοποίηση

0

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilisation, IVF) ανήκει στις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πραγματοποιείται εδώ και περίπου 40 χρόνια σε όλον τον κόσμο.
Το πρώτο παιδί από εξωσωματική γεννήθηκε το 1978, η γνωστή Louise Brown.
Η μέθοδος βασίζεται στη γονιμοποίηση των ωαρίων της γυναίκας στο εργαστήριο, εξού και εξωσωματική διότι δεν γίνεται στο σώμα της γυναίκας.
Τα ωάρια της γυναίκας λαμβάνονται μετά από μερικές μέρες διέγερσης των ωοθηκών με ενέσιμες ορμόνες και αυτό γίνεται συνηθως με ελαφρά μέθη (ωοληψία).

Η ωοληψία γίνεται σε αίθουσα χειρουργείου ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες αντισηψίας. Η ασθενής τοποθετείται σε γυναικολογική θέση. Ακολουθεί συνήθως μία μικρή μέθη (εκτός και αν πρόκεται για λίγα ωάρια οπότε και γίνεται με τοπική αναισθησία) και μετά γίνεται η ωοληψία. Για την ωοληψία χρησιμοποιείται ο κολπικός υπέρηχος και πάνω στην κεφαλή του υπερήχου προσαρμόζεται ειδική βελόνη η οποία αναρροφά τα ωάρια.

Η ωοληψία δεν έχει κανέναν κίνδυνο όταν γίνεται από έναν έμπειρο γυναικολόγο.

Την ίδια μέρα ο σύζυγος δίνει το σπέρμα και εν συνεχεία ο εμβρυολόγος αναλαμβάνει την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Σακκάς Ευάγγελος – Μαιευτήρας Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και γυναικολογική ενδοκρινολογία.

Web: www.gyn-care.gr
Fb: https://www.facebook.com/vagelis.sakkas.9

 

 

Ευάγγελος Σακκάς
Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος