Κιρσοκήλη: H ύπουλη νόσος που πλήττει τη γονιμότητα των ανδρών

0

Αν και συνήθως δεν δίνει συμπτώματα, η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των ανδρών. Όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη, η χειρουργική θεραπεία είναι απλή, ασφαλής και αποτελεσματική.

Η κιρσοκήλη είναι μια πάθηση που οφείλεται σε ανεπάρκεια των φλεβών που βρίσκονται στο όσχεο. Πιο συγκεκριμένα λόγω δυσλειτουργίας στις φλέβες στο όσχεο δεν μπορεί να απομακρυνθεί το αίμα από την περιοχή, με συνέπεια αυτό να μένει στάσιμο και να λιμνάζει δημιουργώντας κακές συνθήκες για την ωρίμανση σπερματοζωαρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό με την ψηλάφηση επειδή δημιουργούνται εξογκώματα στην κορυφή του όρχεως.

Η κιρσοκήλη είναι ύπουλη νόσος, γιατί δεν δίνει πάντα συμπτώματα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία, όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει ή όταν αισθάνεται επίμονο ήπιο πόνο στους όρχεις και καταφεύγει για έλεγχο.

 

Η σχέση της με την υπογονιμότητα

Η κιρσοκήλη αποτελεί αρκετά συχνή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας (ευτυχώς αναστρέψιμη), διότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Μπορεί, επίσης, να μειώσει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς επίσης τη μορφολογία και τον αριθμό τους.

Υπάρχει, λοιπόν, σύνδεση της κιρσοκήλης με πιθανά προβλήματα γονιμότητας του άνδρα, αφού η εν λόγω πάθηση εμφανίζεται στο 15% περίπου του ανδρικού πληθυσμού χωρίς προβλήματα γονιμότητας και στο 40% των ανδρών με υπογονιμότητα.

Ξέρετε ότι Η κιρσοκήλη:

  • μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνδρα αναπαραγωγικής ηλικίας
  • είναι συχνότερη στον αριστερό όρχι
  • επιβαρύνει τη λειτουργία του όρχεως όσο παραμένει
  • η επιτυχής σύλληψη μετά την επέμβαση είναι εφικτή στο 45 με 50% των ζευγαριών.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με ψηλάφηση από τον ειδικό ουρολόγο, ειδικό υπερηχογράφημα οσχέου και σπερμοδιάγραμμα και ανάλογα με τη σοβαρότητά της καθορίζεται η στρατηγική της θεραπευτικής παρέμβασης.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της κιρσοκήλης γίνεται χειρουργικά και στοχεύει κυρίως στην κατάργηση των σπερματικών φλεβών που δεν λειτουργεί σωστά.

Παλαιότερα η επέμβαση γινόταν με ανοικτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά στην κοιλιακή ή στη βουβωνική περιοχή. Τελευταία χρησιμοποιείται η μέθοδος της μικροχειρουργικής, κατά την οποία γίνεται μια πολύ μικρή τομή με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Ο ασθενής συνήθως δεν νιώθει πόνο μετεγχειρητικά, σηκώνεται από το κρεβάτι αμέσως μετά την επέμβαση και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Λύνει το πρόβλημα υπογονιμότητας;

Η ποιότητα του σπέρματος μετά την επέμβαση βελτιώνεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. Η διόρθωση δηλαδή της κιρσοκήλης μπορεί να εξασφαλίσει βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος όταν υπάρχουν διαταραχές που οφείλονται σε αυτή. Αυτό μπορεί να φανεί και στο σπερματοδιάγραμμα που γίνεται δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Η επιδιόρθωση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα. Αν, ωστόσο, η υπογονιμότητα παραμένει μετά την αποκατάσταση της κιρσοκήλης, το ζευγάρι μπορεί να χρειάζεται να καταφύγει σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ένας άνδρας για να μην πάθει κιρσοκήλη, αφού αυτή η δυσλειτουργία των συγγενών φλεβών στην περιοχή του οσχέου είναι μάλλον θέμα κατασκευαστικό. Όταν όμως κάποιος ξέρει ότι έχει κιρσοκήλη, προκειμένου να αποφύγει μια επιδείνωση, καλό είναι να αποφεύγει την ορθοστασία και να σηκώνει βάρη.

Website: www.andrologia.gr
Fb: https://www.facebook.com/DrFliatouras

Χρήστος Φλιάτουρας
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος