Το Σύνδρομο Πολυκύστικών Ωοθηκών (ΣΠΩΑ) και ο ρόλος τους στην υπογονιμότητα

0

Γράφει ο Σταύρος Χ. Καραγκούνης Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩΑ) είναι ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει αρκετές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με ΣΠΩΑ έχουν διαταραχές ορμονών και μεταβολισμού που μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και την εμφάνισή τους. Το ΣΠΩΑ είναι επίσης μια θεραπεύσιμη αιτία στειρότητας. που παραβλέπεται και υποτιμάται αρκετές φορές.

Η συμπτωματολογία των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Διαταραχές της έμμηνου ρήσης:. Οι γυναίκες με ΣΠΩΑ μπορεί να χάσουν περιόδους ή να έχουν λιγότερες περιόδους (λιγότερες από οκτώ σε ένα χρόνο) οι περίοδοι τους μπορεί να έρχονται κάθε 21 ημέρες ή συχνότερα. Ορισμένες γυναίκες με ΣΠΩΑ μπαίνουν αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρήσης).
  • Αυξημένη τριχοφυία στο πρόσωπο, στο πηγούνι ή σε μέρη του σώματος όπου οι συνήθως έχουν τριχοφυία οι άνδρες. Αυτή η ανδρογενής τριχοφυία επηρεάζει έως και το 70% των γυναικών με PCOS
  • Ακμή στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη
  • Αραίωση μαλλιών ή τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής. ανδρική φαλάκρα
  • Αύξηση βάρους ή δυσκολία απώλειας βάρους
  • Σκούρο δέρμα, ιδιαίτερα κατά μήκος των πτυχών του λαιμού, στη βουβωνική χώρα και κάτω από το στήθος

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία του ΣΠΩΑ. Πιστεύουμε ότι παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των γενετικών μηχανισμών.

Αν και όλες οι γυναίκες παράγουν μικρές ποσότητες ανδρογόνων αυτά με τη σειρά τους ελέγχουν την ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, Οι γυναίκες με ΣΠΩΑ έχουν περισσότερα ανδρογόνα από το κανονικό. Υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων στις γυναίκες μπορούν να αποτρέψουν την ωορρηξία κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου και να συνεισφέρουν δραματικά στην υπογονιμοτητα.

Από την άλλη η ινσουλίνη αποτελεί μια ορμόνη που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα που τρώμε μετατρέπονται σε ενέργεια ένω στην αντίσταση στην ινσουλίνη τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται κανονικά σε αυτή. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας αυξάνονται. Πολλές γυναίκες με ΣΠΩΑ έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά εκείνες που έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία η/και έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα και έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (συνήθως διαβήτη τύπου 2).

Ουσιαστικά η θεραπεία αποτελεί την διαχείριση των συμπτώματα του ΣΠΩΑ και την αποκατάσταση των εμμηνορησιακων κύκλων όπου αυτό είναι εφικτο. Οι σύγχρονες και εξειδικευμένες ιατρικές προσεγγίσεις την καθιστούν κομμάτι καθημερινής πρακτικής και δίνουν σχεδόν πάντα τη λύση

Σταύρος Χ. Καραγκούνης
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος