Τα συναισθήματα

0

Μοναξιά.
«Βλέπαμε όλα τα ζευγάρια γύρω μας, το ένα μετά το άλλο να αποκτούν παιδιά πριν από εμάς, ακόμα και οι καλύτεροί μας φίλοι. Χαρήκαμε μαζί τους, τους επισκεφθήκαμε σπίτι τους..δεν ξέραμε τι να πούμε ο ένας στον άλλον. Νιώσαμε χαμένοι, λυπημένοι, πιο μόνοι από ποτέ. Νιώθαμε χαρά για αυτούς..όμως θλίψη για εμάς».
Είναι ΟΚ να επιστρέψετε σπίτι με δάκρυα στα μάτια επειδή η φίλη σας είναι έγκυος.

Έκθεση.
Ο καθένας στην προσπάθειά του να σας παρηγορήσει, μπορεί να πει αστοχίες που θα σας θυμώσουν, όπως: «Απλά πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς τόσο πολύ.» Κάποιοι θέλουν να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία που υποβάλλεστε. Ξαφνικά, οι πιο ιδιωτικές υποθέσεις γίνονται θέμα περιστασιακών συζητήσεων. Σας γίνονται ερωτήσεις σχετικά με το πώς είναι το δωμάτιο σπέρματος, αν πρόκειται να κάνετε εξωσωματική, ακόμη κι αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε δανεικό γενετικό υλικό.
Είναι ΟΚ να μη θέλετε να απαντήσετε σε τέτοιες ερωτήσεις. Έχετε κάθε δικαίωμα να μην τα μοιραστείτε.

Σε αναμονή.
«Τσεκάραμε πάντα το ημερολόγιο για να υπολογίσουμε αν μπορούμε να πάμε διακοπές ή κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, διότι ’’τι θα συνέβαινε αν προέκυπτε εν τω μεταξύ εγκυμοσύνη’’. Σταματήσαμε να λειτουργούμε έτσι, διότι θα ήταν σα να είχαμε πατήσει παύση στην υπόλοιπη ζωή μας».
Είναι ΟΚ να φτιάξετε λίγο χρόνο για εσάς, έτσι ώστε να μη νιώθετε παγιδευμένη στην προσπάθεια.

Εισβολή.
Για τις γυναίκες που κάνουν προσπάθεια για παιδί, είναι τόσα αυτά που μπαίνουν στο σώμα (βελόνες, φάρμακα, κεφαλές υπερήχων), και τόσοι οι άνθρωποι που παρακολουθούν ένα σωρό παραμέτρους και ελέγχουν την πρόοδο. Ακόμη και το σεξ , φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο άλλων, καθώς μετρώνται οι μέρες ωορρηξίας. Αυτή η αίσθηση απώλειας ελέγχου, είναι σα να χάνεις τον εαυτό σου. Κι όταν μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι σα να μη μπορείτε να κάνετε πίσω.
Είναι ΟΚ να εκφράσετε τις ανάγκες σας και να θέσετε τα όρια σας, ότι κι αν αυτό σημαίνει για την καθεμία.

Περίεργα.
Όταν μπαίνεις στο εξεταστήριο και πρέπει να κάνεις κολπικό υπέρηχο όντας αδιάθετη, νιώθεις λίγο περίεργα, νιώθεις βρώμικη, νιώθεις ότι ενοχλείς.
Είναι ΟΚ να νιώθεις παράξενα περιμένοντας τον ιατρό να σου κάνει κολπικό υπέρηχο ενώ έχεις αίμα.

Θυμός.
Άδικο, είναι η λέξη κλειδί με την οποία μπαίνεις στην ομάδα των γυναικών για τις οποίες δεν είναι αυτονόητος ο ερχομός ενός παιδιού. Θυμωμένη μπορεί να είστε είτε με το Θεό είτε με τις έγκυες που βλέπετε γύρω. Γνωρίζετε ότι δεν είναι λογικό, όμως αυτό είναι που νιώθετε.
Είναι ΟΚ να εκφράσετε και τις πιο αρνητικές σας σκέψεις, ακόμη κι εκείνες που σας κάνουν να ντρέπεστε. Αρκεί, να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που μπορούν να το ακούσουν και να σας φροντίσουν.

Απώλεια.
Τα πράγματα δεν είναι όπως ‘’ θα έπρεπε’’ να είναι, δεν είναι όπως τα ονειρευόσασταν. Και το δυσκολότερο, δε γνωρίζετε τι κατάληξη θα έχουν.
Είναι ΟΚ να νιώθετε ότι δεν έχετε τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων και της κατάστασης.

Αμφιθυμία.
Κάθε φορά που πρόκειται να δοκιμάσεις και μία νέα θεραπεία, αναρωτιέσαι αν το αντέχεις, αν αξίζει…. μα κάθε φορά ξεφυσάς σκεπτόμενη ότι θες ένα μωρό, κι ότι κι αν χρειαστεί θα το κάνεις.
Είναι ΟΚ να μην θέλεις.

Απόγνωση
Ο φαύλος κύκλος απόγνωσης – ελπίδας μπορεί να σας βγάλει εκτός ορίων. Δύο ημέρες καθυστέρησης σας προκαλούν ενθουσιασμό, αλλά μόλις έρθει η περίοδος βυθίζεστε στη θλίψη. Όταν θα κάνετε αυτή τη βόλτα για καιρό, θα καταλάβετε ότι η καλύτερη διαδρομή είναι να ελπίζετε, κι όταν έρχονται καλά νέα να ενθουσιάζεσαι, κι όταν έρχονται τα άσχημα να στεναχωριέστε. Είναι πολύ δύσκολο να προσποιείστε ότι δεν πετάξατε από χαρά βλέποντας θετικό τεστ β-χοριακής ή λύπη όταν συνέβη το αντίθετο.
Είναι ΟΚ να ελπίζετε, να ενθουσιάζεστε και να κλαίτε… γιατί κάθε φορά είναι μοναδική.

Παρότι φαίνεται πως τα ζευγάρια που βιώνουν έντονο στρες, έχουν λιγότερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το στρες προκαλεί υπογονιμότητα. Το «να προσπαθείς να μην είσαι αγχωμένη» ποτέ δεν έπιασε ως συμβουλή, όπως επίσης και το «μήπως να σταματήσεις να προσπαθείς».
Είναι οκ να έχετε στρες. Δεν είναι εφικτό να φύγει το στρες επειδή «προσπαθείς να μην το σκέφτεσαι».
Μην αγχώνεστε επειδή έχετε άγχος.

 

http://www.rozinapalaiologou.gr/